Skip to main content

DACAAR har med EU-støtte afsluttet et 14 måneders hjælpeprojekt i Afghanistan. Pengene har leveret akut, livreddende vand, sanitet og hygiejne (WASH) til flere end 650.000 udsatte, civile afghanere, herunder sårbare grupper som kvinder, børn, ældre og mennesker med handicap.

– Vi er meget taknemmelige for støtten fra Europa-Kommissionens afdeling for humanitær bistand og civilbeskyttelse, i daglig tale kaldet ECHO, siger Klaus Løkkegaard, sekretariatschef for DACAAR.

– Det er helt afgørende for at kunne hjælpe udsatte, civile afghanere, at en meget stor donor som ECHO går foran og fortsætter støtten. Mange andre af verdens øvrige donorer viser tegn på tiltagende donor-træthed over for Afghanistan. De 54 millioner kroner er en stor post for DACAAR. Det svarer til godt en fjerdedel af DACAAR´s årsbudget på cirka 200 millioner kroner, påpeger Klaus Løkkegaard.

 Projektet med titlen “Humanitær WASH-indsatser i en række vanskeligt tilgængelige samfund i et stort antal provinser i landet,” fik en samlet finansiering på €7.200.000, netop svarende til 54 millioner danske kroner. 

DACAAR-projektet sikrede forbedrede levevilkår i nogle af de mest marginaliserede samfund i Afghanistan, hvor rent drikkevand, sanitet og hygiejne ikke er en selvfølge. Projektet begyndte i maj 2023 og sluttede i juni 2024.

Hjælpen var også nødvendig for at dæmme op for følgerne fra jordskælv i Herat i oktober 2023. De påvirkede 1,8 millioner afghanere med alvorlige ødelæggelser og tab af menneskeliv. Den hurtige støtte fra ECHO betød, at DACAAR i Herat kunne reagere øjeblikkeligt, og sikre rent drikkevand, sanitet og hygiejne til de nødlidende. Dertil var der nødsituationer efter den pakistanske regering hjemsendte afghanske flygtninge. De krydsede grænsen ved Torkham-grænseovergangen med alle deres ejendele, hvorpå DACAAR leverede vand- og sanitetsindsatser i bl.a. midlertidige lejre ved grænsen og i Kunar, Nangarhar og Laghman provinserne.De ECHO-støttede DACAAR-projekter har sikret, at grundlæggende menneskelige behov bliver opfyldt, selv under de mest udfordrende omstændigheder. Du kan se mere om ECHO´s støtte til humanitære indsatser på http://ec.europa.eu/echo/