Efter næsten halvandet års forberedelser er ankomsten af 60 danskproducerede Grundfos-pumper i DACAAR´s lagre i Kabul blevet et gennembrud med store, humanitære perspektiver. Anslået vil pumperne komme 9.000 familier til gode og i alt 63.000 individuelle personer sikres livsnødvendigt, rent drikkevand.
Pumperne fra Danmark er godt nyt midt i Afghanistans humanitære katastrofe. Rent drikkevand er en akut mangelvare. Oversvømmelser (kombineret med tørke i andre områder) og hjemvendte flygtninge fra Pakistan og Iran betyder, at 6,5 millioner børn, eller tre børn ud af 10 i Afghanistan, ventes at sulte i år – ifølge det internationale Save the Children.
Og omkring 12,4 millioner civile afghanere vil have akut fødevareusikkerhed fra oktober i år, vurderer IPC, Integrated Security Phase Classification.
Samtidig er DACAAR´s kapacitet netop nu under maksimalt pres under katastroferne. Også trods godt 200 millioner kroner om året doneret fra blandt andre EU´s ECHO, den norske og danske stat – samt arbejde fra 1.000 lokalt ansatte afghanere,
Ankomsten af Grundfos-pumperne i Afghanistan på DACAAR´s egne lagre i Kabul er afgørende for, at DACAAR kan implementere hjælpeprojekterne effektivt de kommende måneder.
– Vi skal ikke længere købe og importere pumper fra projekt til projekt. Det er lige så administrativt bøvlet at importere én pumpe som 60. Samtidig har vi med ankomsten af de danske pumper fået høj kvalitet og bæredygtighed – samt sikret grundig træning af lokale ansatte, så de afghanske landsbyer selv kan vedligeholde pumpesystemerne, siger Klaus Løkkegaard, sekretariatschef for DACAAR i København.
Rent drikkevand via Grundfos-pumperne sikres fordi pumperne når ned i borede brønde på dybder fra 100 til 170 meter. Dernede skærmes det oppumpede drikkevand mod forurenet overfladevand, og i tørkeområder betyder dybe brønde, at der overhovedet kan skaffes drikkevand. Der er sammen med de danskproducerede pumper også leveret 1.500 kroatiske solpaneler, så DACAAR får bæredygtige pumper, når DACAAR undgår at transportere diesel ud til vanskeligt tilgængelige områder. Der er i Kabul også ankommet 30 konvertere fra Grundfos, så pumperne netop kan køre på solcellestrøm. Næste fase er at træne udvalgte, afghanske DACAAR-medarbejdere i Grundfos-teknologien, hvilket formentlig sker i Dubai på Grundfos´ træningscenter der.
– Afghanistan har ikke alene brug for vandteknologi som Grundfos-pumper, men også fødevarehjælp, medicin, byggematerialer, maskiner og meget øvrig teknologi. Blandt andre FN´s og EU´s hjælpeorganisationer samt et utal af enkeltlandes egne hjælpeorganisationer bruger fortsat mange millioner på at hjælpe i Afghanistan, siger Klaus Løkkegaard.
Årsagen er, at Afghanistans civilbefolkning står midt i en gigantisk, humanitær katastrofe, som kræver enorme mængder nødhjælp, uagtet vestlige landes anstrengte forhold til Taleban-styret i Kabul. Den samlede nødbevilling fra EU til Afghanistan når i 2024 op 150 millioner euro, og Danmarks hjælp til Afghanistan er årligt samlet godt 350 millioner kroner.
Grundfos´ danske pumpers ankomst i Kabul er et markant nybrud. For en snes år siden, efter det daværende Taleban-styre blev væltet, holdt Dansk Industri store konferencer i København med hundredvis af danske erhvervsfolk, som skulle lære at eksportere til Afghanistan. Det er helt dødt i dag. Ordren på Grundfos´ pumper under det aktuelle, akutte nødhjælps arbejde i Afghanistan er derfor ret unik.
DACAAR´s ordre til Grundfos er i produktionsomkostninger på 3,5 millioner kroner. Hertil kommer en vanskelig transport til Afghanistan og omkostninger ved installation.
Gennembruddet kom ikke nemt. Fra beslutningen blev taget gik der halvandet år, inden pumperne nåede Kabul. Ud over en produktionstid på fire måneder hos Grundfos i Bjerringbro, skulle der inden da undersøges transportveje og finansiering. To banker afslog at overføre penge til ordren, når den havde noget med Afghanistan at gøre, indtil DACAAR´s egen, danske og vanlige bankforbindelse, der i forvejen har gode erfaringer med DACAAR, gik ind i projektet. Da Grundfos-pumperne stod klar i Bjerringbro blev de transporteret til udskibning i Rotterdam. Sejltiden blev forlænget syd om Afrika på grund af terrorangreb i Aden-bugten, og sendingen ankom til den pakistanske havneby Karachi, der er berygtet for sin havnemafia. Netop på grund af grundige forberedelser fra DACAAR´s team i Afghanistan forløb fortoldninger og vejtransporten fra havneterminalen i Karachi uden voldsomme forsinkelser over grænsen til Afghanistan og derfra til Kabul.