Skip to main content

Med verdens flygtningedag netop overstået 20. juni har FN´s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, også gjort status for Afghanistan i UNHCR’s årlige ”Global Trends report.”

DACAAR´s arbejde er nu ekstra aktuelt for Afghanistan, som ifølge rapporten dels er i en trist top fem i verden som et af de mest flygtningeproducerende lande – og nu med rekord i internt fordrevne på op mod 2,6 mio. mennesker.

Hertil er de seneste måneder i 2020 blevet ekstra vanskelige med corona-udbruddet, hvor afghanske sundhedsmyndigheder frygter, at op mod 56 % af befolkningen smittes. Desværre er Afghanistan ikke højt på dagsordenen i hverken dansk eller international politik fordi andre lande, især Syrien, har større flygtningestrømme. Alene fra 2018 til 2019 er tallet for flygtninge og fordrevne i hele verden endda steget fra 70,8 til 79,5 millioner mennesker.

  • Med fem millioner afghanere på flugt internt og i Iran og Pakistan er DACAAR´S arbejde ekstra aktuelt selv om vi har været i gang nu i 36 år. Især udbygning af vandingssystemer og landbrugsudvikling er afgørende for at bremse de menneskelige omkostninger, som UNHCR beskriver dem, siger Klaus Løkkegaard, sekretariatschef for DACAAR.
  • Selv om Danmark og Europa har set nedgang i asyltallet generelt, så er det ikke det samme som problemerne er løst, tilføjer Klaus Løkkegaard.
  • Især bekymrer det mig, at tallet for fordrevne – IDP´s – eksploderer med over 400.000 på ét år fra 2018 til 2019 – fra over 2,1 til næsten 2,6 millioner. På blot fem år er tallet fordoblet. Det viser, at de politiske og militære problemer i konflikten mellem regeringen og især Taleban samt ISIS slet ikke er løst, og at der er store civile omkostninger – også fra naturkatastrofer – som vi skal være med til at tage os af, fastslår Klaus Løkkegaard.

Statistikken for IDP´s kan ses her: https://www.unhcr.org/refugee-statistics/download/?url=j77R

De nyeste tal fra UNHCR viser desuden, at Afghanistan nu er nummer tre blandt de flygtningeproducerende lande uden for egne grænser. 2,7 millioner er flygtninge fra Afghanistan, mens der er 3,7 millioner fra Venezuela og hele 6,6 millioner fra Syrien.

Blandt de lande, som modtager flygtninge, er Tyrkiet i front med 3,6 millioner (syriske) flygtninge.

Colombia er nummer 2 med 1,8 millioner (venezuelanske) flygtninge, mens Pakistan er nummer tre med 1,4 millioner (afghanske) flygtninge. Hertil har Iran 1 million afghanske flygtninge.

Afghanistans befolkning er på 38 millioner. En femtedel er tidligere flygtninge, som er vendt hjem den seneste snes år. Men kun 8.400 vendte hjem i 2019 som en bundrekord i mange år. 19. maj blev der kun registreret 320 hjemvendte og det er ikke set lavere siden 2004.

  • Et så lavt antal hjemvendte er en katastrofal udvikling fordi det er en indikator for, hvor usikkert afghanerne selv opfatter deres eget land, siger Klaus Løkkegaard.