Skip to main content

Halvvejs i et treårigt udviklingsprogram af landbruget i Faryab-provinsen i det vestlige Afghanistan er DACAAR godt tilfreds med en meget positiv midtvejsevaluering:
Alle modtagere af programstøtte (100%) melder om stigning i deres landsbrugs- og husdyrproduktion. 84,72 % melder om stigning i deres indkomster ved salg af deres produkter.

”Det her er i høj grad, hvad DACAAR´s projekter handler om: Vi skal skabe ordentlige levevilkår, så fattige afghanere kan klare sig selv,” konkluderer DACAAR´s sekretariatschef i København, Klaus Løkkegaard.

Hele 91,67 % af landmændene i undersøgelsen siger, at de nu har fødevaresikkerhed, så de kan forsørge deres familier med deres nuværende indkomster. Også 90,6% af kvinderne i undersøgelsen har fået øget indkomst.

Helt grundlæggende for DACAAR´s arbejde er der nu også øget adgang til rent drikkevand og færre vandbårne sygdomme som diarré i Faryab-området.

DACAAR´s program i Faryab får støtte fra det norske udenrigsministerium, og i den forbindelse er den omfattende, eksterne evaluering af programmet gennemført. Konklusionerne er positive samtidig med, at aktiviteterne har potentiale for mere udvikling i den fattige region fremover.

Programmet støttes med 60 millioner norske kroner over de tre år og indeholder DACAAR’s fire hovedaktiviteter: 1. Vand, sanitet og hygiejne. 2. landbrug og naturforvaltning. 3. udvikling af mindre virksomheder. 4. forbedring af kvinders vilkår.

Programmets økonomiske effektivitet fremhæves i rapporten via en unik decentralisering i implementeringen, ligesom programmet sørger for at forsyne bønderne med materialer direkte – fremfor, at bønderne får penge til at købe dem selv.

Kvinder i programmet fremhæver også, at deres position er blevet styrket via programmet, bl.a. når de lærer at læse og skrive.

Hele midtvejs evalueringen er gennemført af konsulentfirmaet TAGHEER Mosbat med 350 respondenter og kan læses her:

https://dacaar.org/wp-content/uploads/2020/09/Final-Report-DACAAR-NMFA-MTR-1.pdf