Skip to main content

DACAAR har med stor tak modtaget melding fra det norske udenrigsministerium om, at DACAAR per 1. juli får forlænget en bevilling på godt 20 millioner kroner ét år frem til 1. juli 2022.

Dermed er der korte bevillinger til DACAAR´s årsbudget på godt 120 millioner hele vejen rundt. 

Det skyldes især den usikre situation i Afghanistans konfliktområder kombineret med Covid19-situationen, som gør det umuligt for donorer at komme på de årlige evalueringsture i felten i Afghanistan – og dermed bane vejen for mere langsigtet bistand.

  • Der er ikke noget at sige til donorernes tøven overfor langsigtede bevillinger lige nu, mener DACAAR´s sekretariatschef, Klaus Løkkegaard.
  • Vi må se i øjnene, at med Talebans fremmarch på slagmarken er alt i spil – også om vi på længere sigt fortsat kan forhandle med Afghanistans regering, som hidtil har været donorernes primære kontakt. Hvis regeringen i Kabul mister fodfæste efter de sidste NATO-tropper har forladt landet 11. september, så har vi en ny, usikker situation. Det eneste sikre er, at den usikkerhed vil gå ud over Afghanistans fattige og udsatte mennesker, som klemmes af konflikterne. Også derfor er et positivt resultat af de igangværende fredsforhandlinger ikke alene vigtige for de civile afghanere, men også for NGO´er som os, så vi kan planlægge mere langsigtet hjælp, konstaterer Klaus Løkkegaard. 

En anden ét-årig bevilling på 20 millioner fra danske Danida udløber således allerede til nytår – og der er tillige et lignende tilskud fra Verdensbanken og FN. 

DACAAR´s største donor af op til 60 millioner om året, EU´s udviklingsorganisation ECHO, har dog per 1. maj i år sat en 2-årig bevilling i gang.

  • DACAAR´s melding er, at vi fortsat kan arbejde i Afghanistan trods meget vanskelige sikkerhedsvilkår. Derfor er bevillingen fra Norge et utroligt vigtigt signal lige nu, hvor ikke bare danske, men hele verdens donorer til civilt hjælpearbejde holder vejret og afventer udviklingen i Afghanistan. DACAAR vil holde fast og fortsætte det livsnødvendige hjælpearbejde så længe det både er muligt og forsvarligt, lover Klaus Løkkegaard.