Skip to main content

I løbet 2019 er 252.000 mennesker blevet ramt af omfattende oversvømmelser i 28 provinser i Afghanistan. Saidullah og hans familie er blandt dem. DACAAR’s bio-sandfilter gør stor  forskel. På billedet er det biosandfiltret i maxi-udgaven (de to blå beholdere bagved). De kan forsyne en hel landsby. Biosandfiltret findes også i mindre udgaver til enkelte familier. Det er dem, som DACAAR indtil nu har brugt mest.

Af Zohal Nasrat

DACAAR’s bio-sandfilter gør stor forskel. I sær under naturkatastrofer som oversvømmelser, hvor ufiltreret, ukogt vand er en effektiv cocktail til at lægge store dele af de afghanske landsbyer ned af vandbårne sygdomme. Her er et indblik i afghanernes dagligdag under en oversvømmelse.

“Klokken var to om natten, da jeg blev ringet op og fik at vide, at oversvømmelser var på vej mod os. Hurtigt kom min familie og 19 andre familier fra vores landsby ud af vores huses” fortæller Saidullah.

Saidullah er en 40-årig hyrde og står i spidsen for en familie på ni. De boede i et hus af ler med fire værelser i landsbyen Shegal, der ligger i et område med hyppige oversvømmelser.

Landsbyboerne forventede oversvømmelser i år, men de var ikke i stand til at forudsige det nøjagtige tidspunkt.

“Jeg ejede køer, da jeg hørte, at oversvømmelser var på vej. Jeg solgte dem til halv pris og beholdt kun to, som vi bragte med os her til Chawki,” siger Saidullah.

De omfattende oversvømmelser ødelagde deres hus og gjorde dem hjemløse og fordrevne.

“Vi forlod alt og medbragte kun to tæpper og vores køer,” fortsætter han.

Nu bor han i telt med sin familie i landsbyen Chawki i Kunar-provinsen og bruger tæpperne til at dække sig med om natten.

At blive integreret i et nyt samfund er altid svært, og beboerne er ofte tilbageholdende med at dele deres jord, vand og faciliteter med de fordrevne.

Saidullah og hans familie var ingen undtagelse.

“Da vi ankom, sagde folk, at dette sted ikke var vores, og at de ikke ønskede, at vi skulle bo her. Vi fortalte dem, at vi også er fra Afghanistan og har ret til at blive her,” siger Saidullah.

Det er vanskeligt for fordrevene at få rent vand at drikke, mad at spise og et sted at bo. Vandbårne sygdomme såsom diarré og hudirritation er meget almindelig blandt mennesker, der ikke har adgang til rent vand.

Filter renser vand

Saidullah og hans familie hentede deres vand i en flod to kilometer væk, og de drak det uden at koge eller filtrere det først.

“Mine børn blev syge. Men DACAAR gav os et vandfilter, og vores helbred er atter fint,” forklarer Saidullah.

De bruger stadig vandet fra den samme flod, men DACAAR’s bio-sandfilter har gjort hele forskellen.

For at forsørge sin familie sælger Saidullah nu træflis, som han indsamler i bjergene. Nogle pårørende, der arbejdede som regeringssoldater i Shegal-landsbyen, sælger is for sikre en indkomst for deres familier.

”Jeg sendte også min 18-årige søn til Kabul for at arbejde, så vi kan overleve,” tilføjer Saidullah.

Saidullah og hans familie er blandt de 6.024 familier ramt af oversvømmelse, som DACAAR har hjulpet i løbet af 2018 og 2019.

DACAAR var forberedt på oversvømmelserne

Gennem beredskabet Emergency Response Mechanism (ERM), finansieret af EU, satte DACAAR ind med nødhjælp til ofrene for oversvømmelserne i Afghanistan og nåede ud til 50.912 personer.

Fokus har været på syv provinser i den nordlige region og to provinser i den vestlige region. Det skyldes det høje antal fordrevne på grund af konflikter og naturkatastrofer som tørke og oversvømmelser, der siden 2018 har ramt disse områder.

DACAAR var klar til at hjælpe oversvømmelsesofrene med vand, sanitet og hygiejne (WASH). Jamal Bawar, der leder nødhjælpsarbejdet, forklarer:

”Da vi fik EL Nino-alarmen, mobiliserede vi i DACAAR vores ressourcer i de regioner, som prognoserne forudsagde ville blive oversømmet. Vi stod skulder ved skulder med andre humanitære partnere for at yde nødshjælp inden for vand, sanitet og hygiejne.”

DACAAR er en af de betydeligste organisationer, der fokuserer på WASH i Afghanistan, og er med til at lede styregruppen på området. Organisationen har været helt fremme med at yde koordineret og rettidig nødhjælp inden for WASH til ofrene for oversvømmelserne i begyndelsen af 2019.

“DACAAR ydede ikke kun hjælp til de berørte mennesker, men støttede også WASH-styregruppen logistisk ved at overføre materialer til provinser, der ikke engang hører hjemme i DACAAR’s dækningsområde,” siger Jamal Bawar.

Veje blokeret af sne

Mangel af materialer på lager var en af de udfordringer, som DACAAR stod over for, mens organisationen leverede WASH-nødhjælp til de mennesker, der var berørt af oversvømmelser. Heldigvis var andre udviklingspartnere i stand til at levere, så DACAAR’s nødhjælpsindsats ikke blev bremset.

”Blokeringer af veje på grund af kraftig sne var en anden udfordring, som DACAAR stod overfor under oversvømmelserne. Det forsinkede leveringerne i vinterperioden,” forklarer Jamal Bawar.

Sammenlignet med de fire første måneder af 2019er antallet af oversvømmelser reduceret markant. EL Nino har imidlertid tendens til at vare fra seks måneder op til to år, så der forventes stadig oversvømmelser i de nordlige og vestlige regioner af Afghanistan.

”DACAAR modtager stadig varsel om oversvømmelser i forskellige provinser, og vi leverer i øjeblikket nødhjælp til de berørte mennesker i provinserne Baghlan, Samangan, Herat og Farah,” slutter Jamal Bawar.

FAKTA: DACAAR’s indsatser under oversvømmelserne i 2019

  • I 2019 er cirka 252.000 mennesker blevet ramt af omfattende oversvømmelser i 28 provinser i Afghanistan.
  • Fra maj 2018 til maj 2019 er DACAAR i 32 tilfælde rykket ud med nødhjælpsindsatser til mennesker, der er berørt af oversvømmelser i følgende provinser: Herat, Farah, Kandahar, Helmand, Faryab, Nangarhar, Kunar, Balkh og Baghlan, Samangan, Sare-e-pul, Takhar, Kunduz og Badakhshan.
  • 50.912 individer i 6.024 familier har fået rent og sikkert drikkevand, hygiejneuddannelse og hygiejnesæt.
  • Herat og Farah var de to provinser, hvor DACAAR har været mest aktiv. Her nåede vi 29.346 personer i 3.485 familier.
  • DACAAR leverede også nødhjælp i provinserne Kandahar, Helmand og Nimroz i den sydlige region. Det samlede antal familier, som DACAAR nåede med sin nødhjælp i de områder inden for vand, sanitet og hygiejne var 9.735 personer i 1.198 familier.

Dagmar Ruehrig, Jan Kjær, Parwana Taniwal og Jamal Bawar har ydet bidrag til artiklen.