Skip to main content

’Jeg gik i skole indtil tredje klasse, så måtte jeg ikke mere for min familie.’ 18-årige Zahida har siden sin fars død måttet tjene penge til sin familie. I efteråret startede hun på DACAAR’s kursus i håndarbejde, læsning og skrivning for kvinder på det nyoprettede center i Kabul, Afghanistan. ’Det er rigtig godt, jeg lærer noget,’ forklarer hun.

Centret og kurset er oprettet med støtte fra Novo Nordisk Fonden og hjælper kvinder med læse- og skrivekundskaber, at styrke deres netværk samt at bruge håndarbejde til at starte deres egen virksomhed.

Shaytsa, en anden bruger af centret, deltog i sin tid i et DANIDA-støttet skrædderkursus og med hjælp fra et lille skilt i sit vindue og den træning hun fik der, har hun allerede kunder i butikken: Kvinder i nabolaget kommer forbi med tekstiler, som hun broderer og syr til.

Hun hørte om det nye kursuscenter og så det som en brugbar overbygning til det, som hun allerede havde lært. Shaytsa kender nemlig også til udfordringerne med at få lov til at uddanne sig, ’men her på Novo-programmet er vi alle sammen kvinder og min familie synes, at det er i orden at sende mig afsted,’ fortæller hun.

De fleste af de kvinder, der for tiden har deres gang på centret, er tidligere deltagere fra et af DACAARs DANIDA-støttede skrædderkurser. Det Novo-støttede center fokuserer på at forbedre deltagernes håndværk yderligere samt at give dem praktiske færdigheder og støtte til at sælge deres produkter på det afghanske marked.

Afghanske kvinder er ofte tvunget til at bruge det meste af deres tid hjemme. Håndarbejdet kan de lave hjemmefra og med hjælp fra den markedsrettede træning på centeret, kan de bedre sælge deres produkter og på den måde være med til tjene penge til skolegang, lægebesøg og andre fornødenheder for dem selv og deres familie.

Novo Nordisk Fonden støtter DACAAR’s nye kvinderessourcecenter med 750.000 DKK. På det år, hvor projektet løber, vil Zahida, Shaytsa og 38 andre udsatte kvinder have modtaget undervisning og træning i at starte deres egne virksomheder baseret på håndarbejde.