Skip to main content

Foto: Keld Broksø

25.03.20: Afghanistan saver sin egen gren over

KOMMENTAR: De politiske problemer i Afghanistan har netop kostet landet 1 milliard dollar. Det er amerikanerne, der har trukket deres støtte tilbage. De politiske problemer er reelle, men at lade det gå ud over civilbefolkningen er forkert.

Af Klaus Løkkegaard – DACAAR

Al bistand tæller i hjælpen til civile afghanere.

Derfor er det tragisk og egoistisk, at de afghanske topledere, især de to præsidentkandidater, ikke når til enighed.

Manglende enighed har netop kostet en milliard dollar i amerikansk støtte til Afghanistan efter et mislykket møde i Kabul mandag aften. USA skærer endda en milliard dollar yderligere i 2021.

USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, fik ikke løst regeringskonflikten mellem Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, og hans rival, Abdullah Abdullah. Begge hævder sig som vinder af et omstridt præsidentvalg i september. Tidligere i marts holdt de hver sin indsættelsesceremoni.

”USA er skuffet over dem,” siger Mike Pompeo ifølge AFP og fortsætter:

”Fiaskoen har skadet relationen mellem USA og Afghanistan, desværre, og vanærer de afghanske og amerikanske koalitionspartnere.”

Rigtig analyse, forkert reaktion

I DACAAR (Danish Committee for Aid to Afghan Refugees) er vi enige med Mike Pompeo i, at Afghanistans regering saver den gren over, som den selv sidder på – men vi er IKKE enige i, at svaret er nedskæringer i hjælpen til civile.

Fattige afghaneres liv bør ikke ofres for afghanske topledernes egoisme.

I år udløber første halvdel af en otteårig rammeaftale om hjælp indgået mellem den afghanske regering og resten af verden. I løbet af efteråret skal verdens donorer altså forhandle en ny aftale på plads med en afghansk regering i politisk granatchok. Øvrige lande kan ske at følge USA’s eksempel og ligeledes skære i bistanden.

I rammeaftalens første fire år, 2017-2020, investerede Danmark alene 1,7 milliarder kroner i hjælp til Afghanistan. Regeringen har endnu ikke meldt klart ud, hvorvidt de vil matche engagementet i rammeaftalens anden halvdel.

Her sender DACAAR og andre organisationer en klar besked om at holde fast: Vi skal sikre fortsat civil bistand til Afghanistan og støtte de civile afghanere.

Verden med USA i spidsen er på vej til at give op; den vej skal vi ikke gå, hvis vi ønsker stabilitet i Afghanistan.

Klaus Løkkegaard er sekretariatsleder for DACAAR, der sidste år havde et samlet budget på 120 millioner kroner – støtten kom fra EU, Norge og Danmark.

https://globalnyt.dk/content/afghanistan-saver-sin-egen-gren-over