Skip to main content

Foto: Zohal Nasrat.

Afghanistan kan synes langt væk, men er en corona-bombe under verden. DACAAR´s sekretariatschef, Klaus Løkkegaard, har været i Danmarks Radios P1 Orientering for at forklare den katastrofale situation med en corona-krise på værst tænkelige tidspunkt. Han beretter også, hvorfor det er vigtigt med akut hjælp af hensyn til Afghanistans civile. Og af hensyn til resten af verden, herunder Danmark.

De seneste uger er eksempelvis godt en kvart million afghanere presset ud fra Iran og ind i Afghanistan. Så følger smitten med. Den spreder sig igen over andre grænser, for afghanere er mobile. Corona-krisen kommer mens den afghanske regering sjældent har stået svagere. Dertil er Taleban på fremmarch med voldsom stigning i angreb. Og endelig skal vi fra især Vesten i Geneve i efteråret forhandle nye fireårige hjælpepakker.

DACAAR mener, at det er en dårlig investering også for os selv ikke at hjælpe Afghanistan gennem corona-krisen. Den kan også skabe ny ustabilitet og nye kampe, som igen kan gøre Afghanistan til den terror-rede, som den var før tårnene faldt i New York i 2001.

Afghanistans sundhedsminister frygter 20 millioner smittede og 100.000 døde af Corona. Det kan smadre årtiers udviklingsindsats. Vi har tømt DACAAR´s lagre for hygiejne-pakker. Vi fortsætter indsatsen med rent drikkevand, sanitet og hygiejne. Nu endda tilføjet uddannelse i bekæmpelsen af Corona-smitte, som det ses på billedet. Hør mere i P1 Orientering på linket herfra. Klaus Løkkegaard er interviewet af Karen Hjulmand og Søren Carlsen (første indslag efter intro):

https://www.dr.dk/radio/p1/orientering/orientering-2020-05-05?fbclid=iwar1xlcqza_kdklazhidita3sjdrhgfy0gof6wis-1c5u4e9vsbnrwwh76nm