Skip to main content

– HØR OGSÅ P1 ORIENTERINGS INDSLAG VIA LINKET HERUNDER OM DET.

Der er globale perspektiver for mange ulande i nyudviklet vandsøgning i Afghanistan via satellit. Derfra henter DTU i Lyngby data om Afghanistans vandressourcer som basis for effektivt hjælpearbejde. Vedhæftede billede viser, hvordan skærmene ser ud i Lyngby.

Glæden er derfor stor hos DACAAR, Danmarks Tekniske Universitet, DTU, samt Kabuls polytekniske Universitet over en ny Danida-bevilling til et af de mest avancerede satellitprogrammer nogen sinde til vandsøgning og bæredygtig klimatilpasning i de mest skrøbelige og sårbare områder.

Bevillingen er på knap 12 millioner kroner og med et totalbudget på godt 14 millioner i projektet ”Water for Afghanistan.” I Afghanistan gør konflikter, naturkatastrofer især ved klimaforandringer, ringe infrastruktur og politiske forhindringer det vanskeligt både at finde vand især ved tørker – og i den modsatte ende at aflede vand rigtigt ved oversvømmelser. Derfor skal der afprøves nye vandteknologier og innovative løsninger ikke alene ved at finde vand, men også ved vandrensning til drikkevand, der også er en stor del af projektet. Blandt andet er der ofte for meget salt og arsen i afghansk vand. Det skal derfor renses med tilpassede teknologier, som udvikles i samarbejde med de afghanske forskere. Alt sammen er det bidrag til FN´s Verdensmål.

– Partnerskabet er unikt. DTU kan fra Lyngby styre store dele af satellitprogrammet i fjerne egne af Afghanistan, mens afghanske forskere både kan bidrage til at implementere programmet lokalt og samtidig bliver de videreuddannet under samarbejdet med DTU. DACAAR er stolt over, at ”Water for Afghanistan” er forankret i vores organisation som administrativ partner, siger Klaus Løkkegaard, sekretariatschef for DACAAR i København.

DACAAR betaler to millioner af det samlede budget. Resten af budgettet tildeles Kabuls Polytekniske Universitet og DTU. I alt kommer fem DTU-forskere og tre forskere fra Kabul til at arbejde på projektet foruden lokal arbejdskraft i DACAAR.

Den tekniske del ledes af DTU´s Ph.d. og lektor, Martin Rygaard, som ser globale perspektiver.

– Fidusen i ”Water for Afghanistan” er, at vi får viden om at bestemme vandbalancen i skrøbelige og fjerne områder, hvor det er usikkert at sende folk ud til undersøgelser. Den viden kan bruges langt ud over Afghanistan, eksempelvis i Afrika, forklarer Martin Rygaard.

– Når vi kan forudsige vandbalancen, så kan vi sende lokale folk langt mere præcist ud, hvor vandprojekter giver mening for både vandforsyning og sikkerhed. I vores samarbejde med afghanske forskere vil vi få mange møder over Teams eller Zoom. Hvis sikkerheden tillader det, kan vi mødes i mindre omfang i Kabul eller Afghanistans nabolande. De metoder med satellit, som vi skærper nu, er ikke prøvet før i det omfang, og på sigt er der også mulighed for at inddrage droner, fortæller Martin Rygaard.

For DACAAR med 36 års erfaring i vandprojekter er ”Water for Afghanistan” et fantastisk redskab under den tiltagende konflikt mellem Taleban og den afghanske regering og corona-pandemien.
– Vi ser frem til at hjælpe fattige, udsatte, civile afghanere i fjerne områder på helt nye og effektive måder. Og samtidig kan vi bedre beskytte mange af vores 1.000 lokale medarbejdere i Afghanistan, når vi kan sætte langt mere præcist ind med vandprojekter end vi har kunnet præstere før, påpeger Klaus Løkkegaard.

Hør også historien “Nyt samarbejde skal skabe bæredygtige løsninger for vand i Afghanistan” fra DR´sP1 Orientering | Lørdag 9. jan. 2021 | DR LYD – DIREKTE LINK – spol frem til indslag 26.51: https://www.dr.dk/radio/p1/orientering/orientering-weekend-2021-01-09#!00:26:51