Skip to main content
  • Afghanske børn skal gå mange kilometer for at hente rent vand, viser ny video. DACAAR øger indsatsen med brøndboring og vandrensning sammen med DTU og dansk erhvervsliv.

FN holder i dag #WorldWaterDay og for DACAAR er det en vigtig markering for et af de største problemer for millioner af fordrevne og andre udsatte afghanere. ”Verdens vand-dag” i dag 22. marts ser vi som et startskud til en endnu mere øget indsats.

  • Vi samler al den ekspertise, vi kan, for behovet for rent vand stiger og stiger i Afghanistan, fastslår DACAAR´s sekretariatschef, Klaus Løkkegaard.
  • Vi er gået i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet, DTU, om vandrensning til drikkevand fordi der ofte er for meget salt og arsen i afghansk vand. Vandet skal renses med tilpassede teknologier, der også udvikles i samarbejde med de afghanske forskere som bidrag til FN´s Verdensmål. Vi har også intensiveret dialogen med dansk erhvervsliv om at udvikle tilpassede vand-teknologier. Hvis DACAAR i Afghanistan kan være testlaboratorium for nye vandteknologier, som siden kan bredes ud andre, udsatte steder i verden, så er det en fordel for alle, mener Klaus Løkkegaard.

DACAAR´s lokale team har her i den vedhæftede video levende beskrevet, hvilken udfordring det er for børnene hver dag at gå mange kilometer for at finde rent vand.

Og ofte er vandet alligevel ikke rent nok, når børnene når deres mål. Videoen viser også eksempler på de lokale initiativer, som DACAAR tager for at forbedre hygiejnen i omgangen med vand.

DACAAR vil bruge anledningen i dag til at skærpe de indsatser, for mens fredsforhandlingerne stadig foregår, er virkeligheden på jorden, at endnu flere civile bliver fordrevet og mister livsgrundlaget. Det giver tekniske udfordringer, eksempelvis når der skal bores brønde i forurenede byområder, hvor der er akut mangel på vand.