Skip to main content

Over 100.000 afghanere er nu vaccinerede mod covid-19. Trods velvilje fra donorer er Afghanistan fortsat ramt af en giftig cocktail af covid-19, klimaforandringer og konflikt. DACAAR skærper derfor Covid-19-indsatsen og advarer mod, at vanskeligheder bremser nye initiativer, for Covid-19 forstærker væbnede konflikter.

  Det er det afghanske sundhedsministerium, som har netop offentliggjort, at over 100.000 afghanere nu er vaccinerede mod covid-19, herunder over 67.000 fra sundhedsvæsenet, samt lærere, ældre, mediearbejdere og 1.600 i regeringsadministrationen. Afghanistan har modtaget 900.000 doser indisk AstraZeneca vaccine. Det er fremskridt, men Covid-19 udfordrer fortsat DACAAR´ hjælpearbejde og DACAAR advarer mod at give op, for covid-19 topper en giftig cocktail af klimaforandringer og konflikt.

  • DACAAR følger covid-19 tæt og vi intensiverer vores hjælp med uddeling af sæbe, håndsprit samt sundhedsundervisning. Det er ikke DACAAR´s kerneopgave, men situationen er ekstraordinær, oplyser DACAAR´s sekretariatschef, Klaus Løkkegaard.
  • Covid-19 rammer millioner og begrænser vores stabs arbejdsfrihed. Derfor når vi ikke fuldt potentiale for hjælpen til de udsatte i områder ramt af konflikt og klimaforandringer med tørke og oversvømmelser. Derfor advarer vi nu mod, at omverdenen trods gode tiltag og midt i egne problemer glemmer Afghanistans Covid-19, som forstærker konflikten. Mere arbejdsløshed får flere til at søge militserne, og kampen om færre ressourcer og fødevarer med stigende priser er mere konfliktstof, understreger Klaus Løkkegaard.

  DACAAR har en rammeaftale med UNICEF, der finansierer landsdækkende covid-opgaver efterhånden, som de kan løses. DACAAR har nu opgaver for UNICEF til udgangen af 2021. UNICEF har netop bedt DACAAR udføre hjælp til over 9.000 mennesker I Kunar- og Nangaharprovinsen for 30.000 USD, og i Kabul til 5.000 mennesker for 15.000 USD. Men flere flygtninge betyder også øget smitte.

  Læger fra det afghansk/japanske hospital i Kabul beretter om afghanske flygtninge presset ud fra Iran og Pakistan, hvorfra de får mere smitte med sig, men statistik, test, behandling og forebyggelse er ineffektiv. WHO er bekymret over manglende information og vilje til sundhedsrestriktioner som afstand og maskebrug. Dertil mangler kvinderne i billedet, for 2/3 af de testede er mænd. Officielt er kun 56.000 testet positive og 2.500 er døde af covid-19. Reelt er cifrene langt over. Myndighederne har tidligere forventet over halvdelen af befolkningen smittet.

  FN´s OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) noterer, at partnere (som DACAAR) har øget indsatsen. Den reviderende plan (Afghanistan Humanitarian Response Plan 2018-2021) opregner 18,4 millioner afghanere i humanitær nød i 2021 som resultat af covid-19, konflikt og naturkatastrofer. Men der er også øgede bidrag. Verdensbanken har i marts lovet 60 mio. dollars til covid-19 vacciner, og hertil totalt 113 millioner dollars fra øvrige donorer. Det rækker angiveligt til at vaccinere over halvdelen af befolkningen.

  • Risikoen er, at en del af de lovede penge ikke udbetales. Det er set før. Eller vaccineprogrammer får svært ved at blive implementerede. Sundhedsvæsenet er væk i store områder, og adgangen til folk med informationer, hjælp og vacciner bliver stadig sværere. Det må bare ikke få verden til at give op og nedtone den afghanske covid-19-trussel, for det vil ramme afghanerne og i sidste ende os selv, advarer Klaus Løkkegaard.