Skip to main content

Den lille norske bygd Skatval med blot 3.000 indbyggere har via velgørenhedsorganisationen, Vanntanken Skatval, indgået samarbejde med DACAAR om vandprojekt til 1 million danske kr.

En ren tilfældighed har ført DACAAR sammen med den lille, norske bygd, Skatval, med 3.000 indbyggere.

  • Vi har gjort meget for vores egne bygder. Tiden var nu til at se ud over vores egne grænser. Et af medierne heroppe, Adresseavisen, bruger udenrigsstof fra danske Politiken, hvor der en dag stod en omtale af DACAAR – og så blev kontakten skabt, fortæller Iwar Arnstad.

  Han leder den lokale velgørenhedsorganisation, Vanntanken Skatval, i bygden, der ligger i Stjørdal kommune i Trøndelag fylke i det centrale Norge. Geografisk er Skatval en halvø i Trondheimsfjorden.

    Vanntanken Skatval blev stiftet i 2010 og har før blandt andet støttet vandprojekter i Mali og i Kailahun-regionen i Sierra Leone. Siden starten for ti år siden har Vanntanken Skatval indsamlet 786.794 norske kroner til brønde og andre vandaktiviteter.

  • Vi indså, at vi var for små til selv at gennemføre projekter. Vi havde brug for en organisation med kundskab og erfaring, og som kunne tilbyde mindre, konkrete projekter vi kunne støtte direkte og synligt. DACAAR var perfekt. Vi oplever en organisation med lidt bureaukrati, gode værdier og unik viden om Afghanistans behov, fortæller Iwar Arnstad.

  Resultatet af kontakten med DACAAR blev et joint venture, hvor Vanntanken Skatval over de næste fem år vil samle 100.000 DKK ind hvert år – i alt en halv million. Den anden halve million til projektet bidrager DACAAR med. Projektet hedder ”Safe and sustainable water for Saudabad village in Afghanistan.” Det begynder allerede i august i år med det mål at skaffe rent vand til udsatte afghanere i et bestemt område.

  Projektet ventes implementeret på kun 10 måneder, og bidraget fra Vanntanken Skatval finansieres up front fra DACAAR´s reservefond – lige til indsamlingerne kan finansiere andelen fra Vanntanken Skatval.

  • Vi er dybt taknemmelige for at Vanntanken Skatval har fået øje på DACAAR´s arbejde, siger Klaus Løkkegaard, sekretariatschef for DACAAR.
  • Vi er i en turbulent periode sikkerhedspolitisk efter de allierede tropper forlader Afghanistan endeligt per 11. september. Alt er i spil nu. Det eneste sikre er, at udsatte, fattige afghanere vil lide under de kampe, som vi må forvente. Derfor kommer Vanntanken Skatvals generøse bidrag på det helt rigtige tidspunkt. DACAAR´s opgave er at finde de områder, hvor vi kan gøre en forskel under de kampe, så må komme, påpeger Klaus Løkkegaard.

De allerede godt 4 millioner registrerede, internt fordrevne (IDP´s) inde i Afghanistan har brug for al den hjælp, de kan få. Projektet mellem Vanntanken Skatval og DACAAR er målrettet til 1.260 IDP´s (især børn og kvinder), som har søgt tilflugt i Saudabad landsbyen i Herat provinsen i Vestafghanistan. Kampe og tørke har sendt dem på flugt til et område, som kun får vand fra usikre kilder. Både diarré og andre vandbårne sygdomme er derfor i stigning. 

  Projektet vil sikre solcelledrevne vandledninger til husholdningerne via 110 sikre aftapningsteder. Det skal garantere hver IDP 40 liter rent vand hver dag, og hygiejneundervisning er en integreret del af projektet. Hver familie får også et specialdesignet hygiejne-kit.

  • Vi er taknemmelige for en lokal, folkelig forankret støtte til et konkret, lokalt vandprojekt i Afghanistan. Projektet passer perfekt til DACAAR´s øvrige vand-, hygiejne- og sanitetsprojekter kaldet ”WASH”. Det kan være svært for mennesker i vores del af verden at forestille sig, hvor meget rent vand betyder i Afghanistan. Det er en afgørende faktor for overlevelse og livskvalitet. På sigt er den slags vandprojekter ligefrem et fredsarbejde. Fattigdommen er en drivkraft i flere konflikter, og uden rent vand har befolkningen ikke mulighed for selv at skabe sig en indkomst, fastslår Klaus Løkkegaard.  
  • Vi er også glade for aftalen med DACAAR, som er en veletableret hjælpeorganisation med unik indsigt og arbejdsmuligheder i Afghanistan. De har ingen politisk eller religiøs tilknytning, men er som os i Vanntanken Skatval optagede af at hjælpe mennesker, hvor de lever, siger Iwar Arnstad, som er optimistisk med at nå indsamlingens mål.  
  • Hvis blot halvdelen af lille Skatvals næsten 3.000 indbyggere giver 100 kroner hver, så har vi finansieret hele projektet. Det vil ikke koste hver enkelt meget mere end at købe nogle flasker vand i butikken, siger Iwar Arnstad.

Leave a Reply