Skip to main content

Når de allierede tropper er endeligt ude af Afghanistan 11. september har mange spurgt – hvad så med DACAAR? Den korte, gode nyhed er, at DACAAR bliver. 

  Det ved de fleste, som har fulgt DACAAR – også under det tidligere Taleban-styre fra 1996-2001. I DR´s P1 Orientering kan du fra linket herunder høre DACAAR´s sekretariatschef, Klaus Løkkegaard, gøre rede for omstændighederne ved at blive. Herunder, at det ikke bliver lettere i Afghanistan med øgede kampe og forværret sikkerhed. Det kan også blive nødvendigt at forlade nogle områder i perioder, men DACAAR ser ikke sig selv som angrebsmål for Taleban.

 Hvad de færreste dog tænker på – og som ikke er med i udsendelsen – er, at en magtovertagelse fra Taleban betyder en endnu svagere centralmagt at forhandle med. Taleban er nemlig bygget op om mere eller mindre autonome militser.

  • For DACAAR betyder det, at vores hidtidige strategi om at forhandle lokalt for at hjælpe udsatte, civile afghanere bliver endnu mere aktuel og påkrævet. Uden lokale aftaler kan vi slet ikke arbejde i Afghanistan, fastslår Klaus Løkkegaard.
  • Det betyder også, at vi må holde meget fast i at afvise de krav, som nogle steder er fremført af Taleban-ledere om at opkræve skatter af os – og andre. Vi kan og vil ikke betale skat for at hjælpe i Afghanistan. Vi har respekt for, at vi hjælper på blandt andre danske skatteyderes regning. Ligeledes afviser vi de bestræbelser, som den pressede, afghanske regering har på at indføre en ny NGO-lov. Den lov vil sikre en form for central kontrol og administration af NGO-arbejde. I en skærpet krig er det helt afgørende, at vi fastholder DACAAR´s neutralitet i vores uafhængige hjælp, så vi ikke tages til indtægt for at arbejde for hverken denne ene eller anden part i konflikterne. De eneste, vi støtter direkte, er de fattige, civile afghanere, som er i klemme i konflikterne, påpeger Klaus Løkkegaard.

Husk: Når du trykker på linket, skal du ikke klikke på ”Hør udsendelse” øverst, men gå nedenunder billedet og klikke på lydfilen i den sorte bjælke.

https://www.dr.dk/radio/p1/orientering/orientering-2021-06-22/00:56:40