Skip to main content

DACAAR har netop modtaget ekstra 7,5 mio. kroner fra DANIDA ud over budget – samt over 12 millioner kroner ekstra fra EU´s hjælpeorganisation ECHO. For Afghanistans fattige er de godt 20 millioner gode nyheder. Den dårlige nyhed er, at det næsten er umuligt at bruge dem på at hjælpe. Det kan DACAAR ikke før et banksystem i Afghanistan fungerer – eller man kan lave sikre overførsler mellem DACAAR´s konti fra Danmark til Afghanistan. Der er stadig et kæmpe problem med, at de danske banker ikke tør sende penge til Afghanistan af frygt for hvidvask, narkopenge – og for at pengene havner hos Taleban-regeringen, hvilket DACAAR kan dokumentere ikke sker.

“Vi er taknemmelige for, at vores donorer også ser alvoren for udsatte, fattige i Afghanistan og bevilger ekstra penge. Afghanerne lever under et statssystem, som er brudt sammen – herunder bankvæsenet. Administrationen med hospitaler, infrastruktur m.m. er reelt ikke eksisterende. Oveni kommer tørke og sult. Derfor er det afgørende, at DACAAR og andre hjælpeorganisationer får ekstra bevillinger, men også, at vi reelt kan overføre pengene, så vi kan betale vores 1.000 lokalt ansatte afghanere. Vi arbejder stadig benhårdt på at få løst det – ganske som vi har gjort det i snart tre måneder. Situationen med, at vi har penge nok – og ikke kan komme af med dem, er grotesk og desperat,” fastslår Klaus Løkkegaard, sekretariatschef for DACAAR i København.

Alle hjælpeorganisationer – også Danida – står med det samme problem.

“Jeg vil takke Danmarks Udenrigsministerium og Danida for at arbejde hårdt og holde konstruktiv dialog med os for at løse problemet. Støtten betyder, at vi forhåbentlig snart igen kan bruge alle vores ressourcer på at hjælpe, frem for det dræbende bureaukrati, som situationen tynger os med. Vi er optimistiske. Ganske enkelt fordi problemet SKAL løses for os, udenrigstjenester, EU, FN og øvrige NGO’er. Optimismen er der også fordi DACAAR´s projekter endnu fungerer,” siger Klaus Løkkegaard.

Der er en række mulige løsninger, som DACAAR-personale i Afghanistan også venter på vil fungere. Mere vellønnede, ledende DACAAR-ansatte har udskudt deres løn, fordi de ikke stoler på de nuværende banker. Andre lavere lønnede, menige DACAAR-arbejdere har indtil videre fået løn ud af de få kontanter, som DACAAR har tilbage. Tiden er ved at løbe ud for den mulighed.

Afghanerne tvivler ganske enkelt på, at der er sikkerhed for deres penge. Banksystemet i Afghanistan har udover sønderskudt infrastruktur det problem, at USA har indefrosset valutareserver oparbejdet under den tidligere regering. 

  Den endelige plan for en løsning kan sagtens blive en kombination af flere muligheder, som DACAAR fortsat undersøger nu:

  • Kan Danida eller ECHO overføre penge til DACAAR´s projektkonti i Kabul, så DACAAR ikke er afhængig af en dansk bankforbindelse?
  • Kan danske og udenlandske virksomheder med opgaver i Afghanistan hjælpe med overførsler til DACAAR i Kabul?
  • Endelig bør Verdensbanken spille en rolle. Verdensbankgruppen ejes af 188 medlemslande og har mere end 10.000 ansatte, som arbejder i over 120 lande med det formål at udrydde ekstrem fattigdom. 

“DACAAR vil selvfølgelig leve op til alle krav i danske revisionsprincipper for de penge vi modtager fra både Danida, den norske stat og EU´s ECHO-organisation. Vi står bare i en helt ekstraordinær situation, som vores donorer støtter os fuldt ud i at få løst. DACAAR ved endnu ikke om vi i nogle måneder kommer til at leve med overgangsløsninger. Men det haster nu med både midlertidige og endelige løsninger. Hverken vi eller donorerne kan leve med, at vi har penge til at gøre en kæmpe forskel for Afghanistans udsatte civile – men ikke kan komme til det blot på grund af et praktisk problem,” siger Klaus Løkkegaard.