Skip to main content

Mindst 1.150 mistede livet og mere end 1.500 blevet såret efter et voldsomt jordskælv 22. juni 2022 i den østlige del af Afghanistan, og det sendte DACAAR i alarmberedskab for at hjælpe. Op med 1.500 familier modtager nu forskellig hjælp fra DACAAR i forbindelse med jordskælvet, som gjorde tusindvis hjemløse.

  • Myndighederne havde ikke kapacitet til den fornødne hjælp i området. Derfor måtte alle hjælpeorganisationer, herunder DACAAR, træde til. Vi arbejder i forvejen i det østlige Afghanistan, og alt, hvad vi kunne sende af hjælp, er blevet sendt, fortæller Klaus Løkkegaard, sekretariatschef for DACAAR.
  • Vi er først nu ved at få overblik over omfanget af ødelæggelser, som kommer oven i en sultkatastrofe og stigende international modvilje mod at hjælpe civile i Afghanistan på grund af Taleban-regeringens stramninger overfor befolkningen. Vi må bare sige, at jordskælvet kunne ikke komme på et værre tidspunkt, fortæller Klaus Løkkegaard.

  Afghanistans katastrofeministerium satte også alt ind, men allerede få timer efter viste den hjælp sig utilstrækkelig og regeringen anmodede om international hjælp. 

  Jordskælvet ramte et bjergrigt, afsides og svært tilgængeligt område, hvilket gør redningsarbejdet ekstremt vanskeligt. Skælvet, der blev målt til 6,1 på Richter-skalaen, ramte kort efter klokken halv to om natten, mens størstedelen af befolkningen sov.

  Tusindvis af huse blev ødelagt.

  Jordskælvet tegner til at være det største og mest dødelige i Afghanistan i over to årtier, og det har ramt et fattigt område i grænselandet mellem Afghanistan og Pakistan. Jordskælvet ramte i 51 kilometers dybde cirka 44 kilometer fra byen Khost i Afghanistan, ikke langt fra den pakistanske grænse. Rystelserne kunne mærkes i både Pakistan og Indien.

Øjenvidner fortæller om voldsomme scener midt om natten, hvor den lokale befolkning vågnede op til død og ødelæggelse.

Både FN og EU har efterfølgende tilbudt sin hjælp – og altså ligeledes DACAAR.

Verdenssundhedsorganisationen WHO advarer tillige om sygdomsudbrud og det afghanske sundhedsministerium efterlyser ikke mindst rent drikkevand, der er en af DACAAR´s spidskompetencer.

  • Vi hjælper både med drikkevandsforsyning og sørger for hygiejnekits, der er med til at bremse sygdomsudbrud. I sammenhæng med WHO-advarslen mod sygdomme er også vores etablering af toilet og vaske/ badeforhold afgørende. Det er vigtigt at rykke hurtigt, men som alle andre NGO´er er vi ramt af sanktionerne mod Afghanistans banksektor, der gør finansieringen af hjælpen mere end vanskelig. DACAAR´s store fordele er, at vi kan arbejde hurtigt indenfor EU´s ECHO-rammebevilling – og at vi er stedkendte i området, og allerede har folk på plads, siger Klaus Løkkegaard.
  • Situationen i Khost var heldigvis ikke så slem som efter de første meldinger, men stadig en katastrofe. Koordinationen, som ellers ofte er kritiseret, er kommet på plads mellem de internationale aktører. Især arbejder vi godt sammen med Norsk Flygtningehjælp (NRC) i landsbyerne i Tanay og Spera-distrikterne – og DACAAR er bedt om især at støtte det meget vanskeligt tilgængelige Afghan-Dubai område, hvor DACAAR har direkte ansvar for 279 familier. De fleste steder er der rent vand fra kilder og eksisterende boringer, dog måtte tre håndpumper repareres. Men de data er kun fra byer, som DACAAR i forvejen arbejder i. Vi er klar til at hjælpe med rent drikkevand andre steder for Khost er også et vanskeligt område fordi det har været hårdt ramt af tørke. Endvidere betyder jordskælvet, at adgangen til andre byers basarer flere steder er afskåret, så det er vanskeligt at skaffe daglige fornødenheder. Her hjælper DACAAR bl.a. med hygiejnekits.

Den seneste tid har der været mediedebat om pres fra Taleban-regeringen mod hjælpeorganisationer, men ikke her.

  •  Det er vigtigt at meddele, at de lokale Taleban-autoriteter hverken blokerer eller blander sig i den nødhjælp, der er helt afgørende at få frem nu, siger Klaus Løkkegaard.