Skip to main content

Et godt tegn for mulighederne for at hjælpe udsatte afghanere er, at DACAAR ikke i de seneste par år har haft mere travlt end netop nu ved udgangen af 2022.

  • “Alle led i vores organisation i Afghanistan er presset til det yderste i øjeblikket,” siger Klaus Løkkegaard, sekretariatschef for DACAAR.
  • “Det er positivt, for hvor vi har haft organisationen på plads førhen, så har vi ikke kunnet bruge den fuldt ud. Først kom pandemien med begrænsninger på personkontakt og rejser til projektområder. Så kom turbulensen ved Talebans magtovertagelse i august 2021 og al usikkerheden derpå med forsynings- og bankkrise og vanskelige betalinger – samt udtalt donortræthed internationalt, men nu har vi fundet flere veje ud af problemerne,” fortæller Klaus Løkkegaard.

Med i billedet af DACAAR´s voldsomme aktivitet i Afghanistan lige nu er to afgørende forhold:

  • I 2022 har der aldrig været større omsætning i DACAAR med op mod 200 millioner kroner i projektpenge fra Danida, EU´s ECHO-organisation og den norske stat. Alene inden for DACAAR´s hovedområde WASH (vand, sanitet og hygiejne) har DACAAR de seneste par år givet assistance til over to millioner mennesker, heraf halvdelen kvinder.
  • Dertil er behovet for hjælp både gigantisk og voksende med den største humanitære katastrofe i verden lige nu med tørke, økonomisk kollaps og sult, der for første gang i mange år slår folk ihjel. Endvidere er krisen bl.a. kommet på grund af store, interne migrationer.
  • “Vi har været ude for to bølger af intern migration på et års tid,” fortæller Klaus Løkkegaard.
  • “Først flyttede folk i hundrede tusindvis fra landet og ind mod byerne, især Kabul, da kampene mellem Taleban og den daværende regering tog til. Vand, fødevarer, sanitet og husly manglede. Da Taleban så fik magten, gik trafikken tilbage mod landområderne igen, hvor huse og vandingsanlæg lå i ruiner. Der skal afghanerne nu til at forsøge at genskabe deres liv, og behovet for vores hjælp til dem er enormt,” konstaterer Klaus Løkkegaard.

DACAAR arbejder på i 2023 har få udvidet rammerne for hjælpen, så bevillingerne ikke er étårige, men spredt over 2-3 år, så DACAAR kan give mere langsigtet hjælp fremfor nødhjælp.

  • “En hjælpeorganisations vigtigste opgave er at gøre sig selv overflødig. Hvis vi kan gøre afghanerne i stand til at hjælpe sig selv via langsigtet hjælp, så er det noget af det mest optimale der kan ske i 2023,” siger Klaus Løkkegaard.

DACAAR ønsker alle vores støtter, afghanerne og Afghanistan-interesserede et godt nytår og et lykkebringende 2023.