Skip to main content

DACAAR er midt i et nyt 12 måneders vand-, sanitets- og hygiejneprojekt (WASH), som EU´s bistandsafdeling, ECHO, finansierer med 4,41 mio. euro – knap 33 millioner danske kroner. Projektet med titlen “Humanitært WASH-indsats i nyåbnede og underforsynede samfund i Afghanistan” er godt i gang efter opstarten var i maj 2023. Det nye projekt afspejler de akutte behov hos udsatte, civile afghanere under den tiltagende, humanitære krise i Afghanistan. Det godkendte projekt har indbygget tilstrækkelig fleksibilitet, så DACAAR er i stand til tidlig respons på nye akutte udfordringer.

Vi er glade for, at ECHO er opmærksom på, at situationen i Afghanistan hele tiden ændrer sig med nye behov og nye områder, hvor krisen rammer. Det er vigtigt, at ECHO som vores hoveddonor både har volumen og elastik i bevillingen, siger Klaus Løkkegaard, sekretariatschef for DACAAR.

Samtidig er det også vigtigt, at EU holder fast i bistanden til Afghanistans, udsatte civile, mens blandt andre FN´s Fødevareprogram (WFP) i en advarsel netop har bedt om akutte bevillinger – ellers må WFP sløjfe hjælp til millioner af afghanere, som slås mod sult og fødevareusikkerhed, påpeger Klaus Løkkegaard.

Det nye projekt sigter mod at hjælpe over 47.000 familier med i alt op mod 330.000 personer. Der er særlig fokus på kvinder, som er halvdelen af målgruppen, og 3 % er personer med handicap.

DACAAR er også glad for, at den forbedrede sikkerhedssituation i Afghanistan gør det muligt for de ECHO-betalte DACAAR-projekter at nå stadigt flere distrikter, herunder Kabul, Kunduz, Takhar, Badakhshan, Balkh, Herat, Badghis, Paktia, Khost, Paktika, Nangarhar og Kunar.

Blandt projekterne er levering af rent drikkevand via tankvogne, klorrensning af vandkilder, installation af vandfiltre, renovering og konstruktion af brønde og vandnetværk samt distributionen af hygiejne-sæt.

Læs mere om ECHO på http://ec.europa.eu/echo/.

Ny ECHO-finansiering følger afsluttet bevilling på 63 mio.

Den nye bevilling på 33 mio. DKK er også et resultat af, at DACAAR er anerkendt for succesfuldt lige at have gennemført andre WASH-projekter. De var betalte af en foregående ECHO-pulje på 63 millioner danske kroner (8,5 mio. euro) til DACAAR-programmet “Emergency WASH Response (ERM + AWD WASH) i Afghanistan.”

Også her var DACAAR´s fokus på de mest sårbare grupper: kvinder, børn, ældre og handicappede. DACAAR har via den pulje hjulpet over 165.000 familier – i alt over én million mennesker i  Afghanistan; både dem, der var blevet tvunget til at forlade deres hjem, de lokale beboere og dem, der var vendt tilbage til deres landsbyer, hvor de fik brug for rent vand og hygiejne. De projekter var spredt over 23 provinser i Afghanistan med både konflikter og naturkatastrofer. DACAAR har også hjulpet i yderligere 14 provinser med at forebygge akut vandig diarré (AWD), inklusive steder som Kabul, Kapisa, Laghman, Zabul, Kandahar, Faryab, Ghazni, Helmand, Jawzjan, Khost, Kunduz, Wardak, Paktika og Parwan. Projektet omfattede også her fremme af god hygiejne, nødlatriner og distribution af vandfiltre til drikkevand. DACAAR har gennem begge projektpuljer tæt samarbejde med andre vand- og hygiejnepartnere, samt lokale myndigheder.