Skip to main content

Efter næsten to års kampe for at kunne overføre penge via banker fra DACAAR´s danske kontor i København til Afghanistan, er der endelig et stort gennembrud for en mere holdbar og vedvarende løsning. Hidtil er kontantoverførsler via FN og det usikre, fordyrende såkaldte hawala-system anvendt for mindre og bureaukratisk svære overførsler. Den nye løsning betyder, at en konstant usikkerhed for penge til indkøb af materialer, løn til 1.000 ansatte afghanere, huslejer og andre nødvendige udgifter for at opretholde livsnødvendigt hjælpearbejde nu synes løst. Gennembruddet kan også kan få perspektiver for andre danske NGO´er og Danida.

  • Det er en enorm lettelse for alle i DACAAR´s organisation. Vi håber, at det varer ved, men vi holder alle hidtidige veje og omveje for pengeoverførsler åbne. Som altid ved ingen, hvad der sker i morgen i Afghanistan, understreger DACAAR´s sekretariatschef, Klaus Løkkegaard.

  Den nye, åbne vej til pengeoverførsler er sket efter en kraftanstrengelse fra Jyske Bank, som er lykkedes med at finde en farbar vej fra Danmark til Ghazanfar Bank i Kabul. Herfra er det lykkes DACAAR i Afghanistan at få pengene ud. Og det er millioner det handler om. Alene sidste år havde DACAAR en omsætning på 200 millioner. Vi forsøgte først at overføre 20.000 dollars. Det gik godt. Siden 100.000 og for nylig fik vi 300.000 dollars igennem – over 2 millioner danske kroner. Derfor tør vi nu godt fremover forsøge os med endnu større beløb. Overførslerne er helt nødvendige for at afhjælpe den sultkatastrofe, som Afghanistans millioner af civile er midt i, påpeger Klaus Løkkegaard. 

  DACAAR har flere gange tidligere meldt ud bl.a. i april 2022 ud, at det er forstemmende, at problemet for pengeoverførsler ikke er løst af internationale organisationer som Verdensbanken, Den Internationale Valuta Fond, IMF, og Den Europæiske Centralbank. Over to år efter Talebans sejr i Afghanistan fungerer pengeoverførsler fra Danmark til den centrale bank, Afghanistan International Bank (AIB) i Kabul, stadig ikke. DACAAR har fået flere skuffelser for bankoverførsler, kom retur. I stedet har DACAAR sendt større beløb i kontanter med FN-fly til i banken i Kabul, hvorfra DACAAR kunne hæve dem. Men det er usikkert og dyrt og derfor kun midlertidige løsninger. Hawala systemet er også brugt tidligere i enkelte nødstilfælde. Det er en metode til pengeoverførsler især kendt i Mellemøsten som et mere uofficielt system af uafhængige mæglere, såkaldte hawala-agenter. 

  • Vi er lettede over at komme ud af nødløsningerne, for vi står midt i verdens største humanitære krise med ubærlige historier om, at nogle afghanere endda sælger deres børn og organer for at skaffe mad til familierne. Også derfor er pengeoverførslerne en fantastisk god nyhed. I Afghanistan har vi tilmed stadigt bedre muligheder for at udføre vores projekter på grund af flere konfliktsikre områder, så pengeoverførslerne falder på et tørt sted, siger Klaus Løkkegaard.

  Altinget Udvikling bragte også 12. oktober 2023 en omtale af gennembruddet for DACAAR´s pengeoverførsler til Afghanistan. I artiklen fortæller Klaus Løkkegaard blandt andet, at arbejdet og resultatet heller ikke er forblevet en hemmelighed i det dansk-afghanske miljø. 

  • Det har resulteret i, at vi jævnligt får henvendelser fra små, lokale diaspora-organisationer, som har samlet mindre beløb ind til eksempelvis jordskælvsofre, og har hørt, at vi har fundet en vej ind. Dem har vi desværre ikke kapacitet til at hjælpe, siger Klaus Løkkegaard.