Skip to main content

I kølvandet på et historisk eksodus af afghanske flygtninge, som disse dage presses ud fra Pakistan, har DACAAR sat en omfattende nødhjælp i gang. I de 45 år, som Afghanistan har været hærget af krig, har der ikke tidligere været hjemsendelser af afghanere fra nabolandene Pakistan og Iran i det omfang, som sker nu fra Pakistan. 1,7 millioner civile afghanere står til at blive udvist af Pakistan inden årets udgang. Op mod 300.000 er ude nu. Pakistan har forlænget fristen til nytår, inden alle skal være ude, men FN´s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, advarer om, at tilbageværende afghanere i Pakistan er truet af overgreb.

  • Pakistan påfører afghanske flygtninge og hele Afghanistan endnu en katastrofe med så hurtig en udvisning, forklarer Klaus Løkkegaard, sekretariatschef for DACAAR.
  • Vi forventer ankomst af hundrede tusindvis af afghanere ved flere grænseovergange i det smalle grænseområde i Afghanistan op mod Pakistans grænse. Derfra får flygtningene svært ved at komme videre. De huse, som de har forladt i Afghanistan inden flugten til Pakistan, vil ofte enten være overtagede eller ødelagte. Mange er uden jobs og midler – og derfor helt afhængige af den nødhjælp, som DACAAR og vores partnere kan give. Vi har nu gearet vores organisation til at hjælpe præcis så meget, som vi overhovedet kan få finansieret af især ECHO samt Danida, som vi også har gjort opmærksom på den akutte situation, fortæller Klaus Løkkegaard.

  DACAAR har allerede bl.a. omkring grænsestationen Torkham opført over 100 nødtoiletter og bade til flygtningene, fordi god hygiejne er afgørende for at bremse epidemier. Hertil kører DACAAR nu vandtanke ind med 3.000 liter rent vand i hver tank. Hjælpen har hastet i stigende omfang siden Pakistan i oktober abrupt forlangte, at udlændinge uden gyldige dokumenter skulle tilbage til deres oprindelsesland. Foreløbig 1,7 millioner ud af 3,7 millioner afghanere i Pakistan. Tilbageværende uden dokumenter ville blive arresterede og deporterede som straf for brud på immigrationslovene. FN og menneskeretsorganisationer har kritiseret Pakistans hjemsendelser. Ikke mindst er de bekymrede for op mod 700.000 afghanere, som flygtede fra Taleban ved magtovertagelsen i august 2021.

  • Det er kortsigtet nødhjælp, vi leverer nu, fordi det netop er en katastrofesituation. Nogle flygtninge har boet i Pakistan i to og tre generationer. Få er velstående. Resten er afhængige af udenlandsk hjælp for Afghanistan er bankerot og kan intet gøre, siger Klaus Løkkegaard.

  Mens konflikten mellem Pakistan og Afghanistan øges, ser DACAAR, UNICEF, UNHCR og andre organisationer efter muligheder for at skaffe mere akut hjælp til civile afghanere, som presses ud.

  • Vi har netop givet nødhjælp til jordskælvsofre i det vestlige Afghanistan. Nu øger presset fra de tvungne hjemsendelser den humanitære katastrofe i Afghanistan, som i forvejen er præget af sult, næsten umulige livsbetingelser for kvinder, inflation og økonomisk kollaps. Hertil står en barsk vinter for døren. Vores donorers fokus er lige nu Gaza og Ukraine, men det vil være et humanitært nederlag for hele verden at se bort fra den nødsituation, som Afghanistans civile lige nu er i. Endda en nødsituation, der kan forværres yderligere, hvis hjemsendelser fra Iran også tager fart, siger Klaus Løkkegaard.