Skip to main content

DACAAR har fuldstændigt ændret fokus i hjælpearbejdet for at bistå tusindvis af afghanere, som er fanget i paniksituationer ved nye oversvømmelser. De seneste opgørelser taler om 315 bekræftede døde og 1.630 sårede, men formentlig kan man gange tallene med 10.

  – Lige nu vurderer vi, at vi ikke kan nå frem med hjælp til mindst 20.000 mennesker, som er fanget i oversvømmelserne. Hertil er alle dem, som vi ikke er nået frem til endnu. Det er totalt kaotisk, forklarer DACAAR´s sekretariatschef, Klaus Løkkegaard.

  FN´s generalsekretær, Antonio Guterres, har sendt en meddelelse ud om, at FN og dets partnere koordinerer med Afghanistans de facto ledelse (dvs. Taleban, red.), hvordan man hurtigst muligt kan nå frem med hjælp og skaffe nødhjælpen.

– DACAAR indgår som én af FN´s partnere sammen med bl.a. EU´s nødhjælpsafdeling ECHO. Vores rolle er indenfor det, som vi i årevis har opbygget kompetencer for. Vi sørger for rent drikkevand, herunder i tankbiler som foreløbig har nået 500 familier. Vi uddeler hygiejnekits og biofiltre så overfladevand kan blive til drikkevand, og sørger for nødlatriner, beretter Klaus Løkkegaard.

  Oversvømmelserne er muligvis et udslag af klimaforandringer, om end der ikke er bevis for det.

  – Vi kan bare se, at det efter tre års tørke er en meget usædvanlig klimasituation, som forstærkes af forskellige faktorer, siger Klaus Løkkegaard.

  –  Da jeg for få uger siden selv fløj til Kabul lå der sne på bjergtoppene. Med foråret er sneen smeltet samtidig med massive regnskyl. Når de enorme vandmasser skyller ned ad bjergene mod dalene, er der ingen trævækst til at holde på jorden, fordi træerne er fældet til brænde.  Når jorden samtidig er tør, bliver det til en enorm muddermasse, som også oversvømmer mange af de brønde, som DACAAR har bygget. Dvs. de fyldes med beskidt vand, som gør dem ubrugelige. Endelig er befolkningen midt i en økonomisk kollaps, som forstærkes af, at mange husdyr også er druknede i vandmasserne, forklarer Klaus Løkkegaard.

  De seneste dage har Klaus Løkkegaard bl.a. været interviewet på DR P1, og siden her holdes opdateret med seneste udviklinger.