Skip to main content

Det blev desværre til under et halvt års ansættelse for sydafrikanske Jan de Waal som direktør for DACAAR i Afghanistan med hovedkvarter i Kabul. Jan de Waal overtog fra årsskiftet roret som direktør for 1.000 lokalt ansatte i Afghanistan, men helbredsproblemer har uheldigvis tvunget ham og DACAAR til ved fælles overenskomst til at bryde den 2-årige kontrakt halvandet år før tid.

  • Den situation har ingen af os ønsket, understreger Klaus Løkkegaard, DACAAR´s generalsekretær i København.
  • Men helbred er hver mands herre, og vi har talt åbent om processen. Jan de Waal var med sin brede, internationale NGO-erfaring det rigtige valg som direktør. Til gengæld er det rigtige valg nu at lade vores veje skille, og vi takker Jan for den indsats, som han nåede at yde. Derpå skal vi se fremad, siger Klaus Løkkegaard.

Tak til Jan de Wall:

Efter Jan de Walls exit er den daglige ledelse overtaget midlertidigt af programdirektør og ingeniør Shah Wali, som har arbejdet for og med DACAAR i Afghanistan i næsten tre årtier.

  • Vi er privilegerede af, at vi har et meget erfarent og dygtigt afghansk ledelseslag, som forstår og kan agere i det udfordrende miljø, som hjælpearbejde i Afghanistan skal eksistere i. Jeg har selv netop været i Kabul, og forretningsgangen og ledelsen er på plads. Også i mange nye projekter, der blandt kommer som følge af nye, store, tvungne migrationer fra Pakistan.  Jeg er fuldstændigt tryg ved, at vi også fortsat kan levere den vare, som vores donorer betaler os for at udføre. Det sker også de kommende måneder til vi har en ny direktør senest 1. august, siger Klaus Løkkegaard.

Det er ingen nem proces at få en ny direktør på plads i Afghanistan, påpeger han.

  • Ud over solid erfaring fra internationalt hjælpearbejde, skal en ny direktør også forstå, hvordan man kan agere i et vanskeligt politisk miljø både i Afghanistan, men også i samspillet med resten af verden. Hvis det handlede om drift alene, kunne jeg sagtens se for mig, at vi kørte videre med ren, afghansk ledelse lokalt i Kabul. Men i en vanskelig, international situation, hvor bistanden er under pres fra internationale donorer, og omverdenen fordømmer især kvindeundertrykkelsen i Afghanistan, har vi brug for store, diplomatiske kapaciteter fra det internationale miljø – oveni, at en direktør selvfølgelig skal sikre optimal drift. En ny direktør skal kunne forstå og arbejde med både afghanske og internationale mindsets, og en ny direktør skal kunne tale med begge sider. Vi er ude i en balancegang, hvor der både skal laves aftaler lokalt før vores hjælp fungerer – også vores hjælp til udsatte kvinder. Vi skal være samtidig være helt på linje med, at vores arbejde flugter med donorernes ønsker, siger Klaus Løkkegaard.

DACAAR var allerede i efteråret 2024 ude i rekrutteringsprocessen for en direktør, og erfaringerne derfra tages med i den nye proces, som afsluttes hurtigst muligt.

Klaus Løkkegaard leder den nye rekrutteringsproces til direktørposten i Kabul: